Obsidian selfhosted y sincronitzat

Nota mental: La recerca de l’aplicació de prendre notes "ideal" no acaba mai.

Fa uns dies que estic migrant de servei de notes que tenc autoallotjat al meu servidor. Des de fa uns anys emprava Trilium notes, i tot i que ja havia tingut varis "intents de fuga", sempre me quedava a Trilium perquè l’aplicació que provaba no tenia alguna característica que necessitava.

Requisits per a una aplicació de notes "ideal":

  1. Que sigui selfhosted o local amb sincronització entre dispositius.
  2. Que sigui multidispositiu, necessito prendre notes a 3 aparells: Ordinador fix (linux), Ordinador portàtil (Linux) i mòbil (Android)
  3. Que es sincronitzi entre el dispositius sense emprar "enginys" ni bruixeries rares.
  4. Que tengui un mòdul/secció de notes Diaries, per fer un diari de les coses que faig dia a dia. A més necessito que les notes estiguin ordenades a un calendari, per poder anar a elles directament
  5. Que es puguin enllaçar vàries notes entre si

Característiques addicionals, que no són totalment necessàries però si recomanables:

  1. Que tengui app mòbil. Trilium no tenia app mòbil nativa i la webapp progressiva era un castanya.
  2. Que tengui una cerca potent i ràpida.
  3. Que sigui opensource

Després de pensar tot això, un dia vaig escoltar en Gabriel Viso al seu podcast "Sobre la marcha", que empra Obsidian des de fa un temps i vaig dir "perquè no". Aquests darrers dies he estat veient que obsidian compleix tots els meus requisits i que a més té un sistema de plugins molt potent. L’única cosa que no compleix es que no és codi obert, té llicència propietària però és d’ús lliure. El pagament és necessari si vols característiques "premium" com l’allotjament al seu nigul o la sincronització "fàcil" amb la seva plataforma.

Aquesta darrera característica era un requisit bàsic per a jo (selfhosted), perquè no vull tenir les meves notes a un servidor extern, així que vaig estar investigant un poc pels plugins… i resulta que hi ha una manera de tenir les dades al teu servidor, ja que hi ha un plugin que es diu "SelfHosted Livesync" que fa EXACTAMENT això !!

Per a fer aquesta sincronització, és necessari tenir un servei de base de dades CouchDB instal·lat al servidor, així que me vaig posar a instal·lar-lo:

Aquest és el manual d’instal·lació de CouchDB que he seguit per implementar-lo al meu servidor docker: https://medevel.com/tutorial-install-couchdb-with-docker/

Aquí el contingut del docker-compose.yml que vaig emprar per a muntar el servei de couchDB:

version: '3'
services:
  couchserver:
    image: couchdb
    restart: always
    ports:
      - "5984:5984"
    environment:
      - COUCHDB_USER=s3rgi
      - COUCHDB_PASSWORD=UYCgK9km95Kbq4imTbjP
  volumes:
    - ./dbdata:/opt/couchdb/data

La documentació oficial d’obsidian està aquí:
https://help.obsidian.md/Home

Ah! Aquest post del blog també està escrit i publicat directament des d’obsidian, amb el plugin de wordpress, una xulada !

Aniré contant més cosetes d’Obsidian…

salut !