Vivències meves del segon dia a la #akademy-es
L’agenda del dia ha estat aquesta:
- 10:00 – 10:45 KDE y Qt 6 – Albert Astals Cid, desarrollador de KDE
- 11:00 – 11:45 Commons el almacén multimedia de Wikimedia y otros proyectos relacionados – Pedro Pacheco, Wikimedia España
- 12:00 – 12:45 Empaquetando el software de KDE en Arch – Antonio Rojas, empaquetador de KDE y software matemático en Arch Linux
- 13:00 – 13:45 Encaminamiento en el Centro de Datos con software Open Source – Eduardo Collado
Descanso - 16:00 – 16:45 Hola soy un usuario de KDE y llevo mas de 20 años siéndolo – José Jiménez, formador y usuario de KDE y Fedora
- 17:00 – 17:45 Sostenibilidad y software/hardware libre – Paula de la Hoz, analista de ciberseguridad
- 17:50 – 18:00 Ceremonia de clausura
Comença el dia !
La jornada ha començat un poc més tard de lo previst (uns 15 minuts), degut als problemes amb l’àudio, ja que és necessari tenir audio a dos lloc diferents, a la sala (on hi ha els assistents presencials) i també en remot, on s’estan retransmetent en directe les xerrades.
Tot i haver començat més tard, n’Albert Astrals ha posat el “turbo” i ha acabat la seva xerrada (KDE y QT6) a temps, fins i tot ha contestat a preguntes !
Ens ha explicat l’evolució dels projectes de KDE (Plasma, Gear i Frameworks) cap a qt6
La següent xerrada ha estat d’en Pedro Pacheco, de Wikimedia España, associació que promou el coneixement lliure
Ens ha explicat qué és Wikimedia commons, un repositori de fotografies, vídeos i àudios amb llicència oberta. Ha animat a tothom que li agradi la fotografia a pujar fotos a aquest repositori.
També ha explicat el projecte wililoves, on es fan concursos de fotografia a nivell mundial, https://wikilov.es
Una altre inciativa molt curiosa a Wikimedia commons és la de fer fotos a tapadores de clavegueres… 😄
La següent xerrada ha estat la de n’Antonio Rojas, empaquetador de KDE i software matemàtic a Arch Linux
Des del 2015 es l’empaquetador principal de tot l’entorn KDE a Archlinux.
Ens ha explicat tot l’ecosistema d’empaquetament a la distribució Archlinux. Ha fet una demostració en directe de com ho fa per empaquetar KDE frameworks, i ha passat els paquets als repos testing en directe !! Ha estat una conferència molt interessant i de les que més m’han agradat.
Personalment l’he pogut fer una pregunta: Quant de temps dediques al mes a empaquetar tot l’ecosistema KDE per Archlinux ?
M’ha contestat que darrerament dedica poc temps perquè tenen scripts de build, ames de tenir accés al repositori de codi final unes setmanes abans de la release, lo que facilita compilar el codi abans del dia de la release, i així poder “sortir” el mateix dia que surt KDE a la resta de distros.
El següent a exposar ha estat n’Eduardo Collado, que ha explicat “Encaminamiento en el Centro de Datos con software Open Source“
Eduardo Collado, de la empresa Tecnocratica, ens ha explicat com funciona el protocol BGP i ens ha fet un laboratori en directe amb VyOS, FRRP… Molt molt interessant i molt tècnic. És nota que es un tècnic sènior amb això de les xarxes.
16h Començam la jornada de tarda.
José Jiménez, formador i usuari de KDE i Fedora ens ha explicat que duu més de 20 anys emprant Linux, amb la mateixa distro (fedora) i el mateix escriptori (KDE Plasma)
Sostenibilitat i software/hardware lliure – Paula de la Hoz, analista de ciberseguretat
Paula ens ha explicat que es la presidenta d’una associació que es diu “Interferencias” i estudia un grau de belles arts i als vegada és consultora en ciberseguretat.
En ha explicat la manera en què el software lliure pot contribuir en fer una societat millor, més sostenible. A un món amb un escenari tan complicat per la falta de recursos, per exemple, amb uns datacenters massius com que el que es construeixen actualment i que consumeixin tants recursos… aquest ritme no és sostenible.
Aquesta ha estat la darrera conferència del Akademy-es d’enguany, celebrat a Málaga dins el marc de la OpenSouthCode 2023.
Totes les xerrades de l’Akademy-es d’aquest any s’han guardat al canal de peertube de KDE España:
https://tube.kockatoo.org/c/akademy_es/videos?s=1