Tar i gz estan molt bé per a comprimir dades per guardar-les un moment donat, compartir coses, etc… però no és la manera més eficient de fer còpies de seguretat. Jo ho vaig estar fent així molts anys les copies de seguretat de les meves dades, amb scripts a cron, rsync, tar, gz, etc… però perquè fer-ho amb aquestes utilitats “bàsiques” havent-hi programes de backup que estan especialitzats en fer aquesta feina…
Fa un temps que estic emprant “borg backup”. És una utilitat en mode cli per fer backups, potentíssima però amb tantes opcions que es fácil perdre’s. Per no complicar-se amb tantes opcions hi ha diversos frontends GUI que faciliten molt la vida a l’hora de configurar-ho i gestionar-ho. Vaig estar usant un temps “pika-backup” que està a AUR, fins que en una actualització es “va trencar” i ja no es va actualitzar més 🤷🏻♂️
Cercant un substitut d’aquesta utilitat, vaig descobrir “vorta”, un altre GUI per a borg i amb el qual estic molt content, ja que com que simplement és una GUI per a la mateixa utilitat, puc seguir usant el mateix repositori de borg, genial !
Ara, perquè ús borg? Principalment perquè té una cosa molt, molt xula: fa còpies incrementals i les deduplica! Aixi evitam tenir còpies duplicades del mateix fitxer. Això és genial perquè si un fitxer no es modifica, no es copiarà més que una vegada, encara que facis còpies cada hora!
A banda també comprimeix i encripta les còpies !! Per accedir al repositori de borg cal una contrasenya, per tant si el suport de còpies de seguretat es “perdés”, ningú podria extreure res sense aquesta contrasenya… jo la meva la tinc ben guardada a meu bitwarden ! 😜
Aquí uns enllaços:
https://ostechnix.com/vorta-graphical-frontend-for-borgbackup/
https://atareao.es/podcast/hice-un-rm-rf-salvado-por-borg/
Salutacions i bones còpies!